Voordelen ervaringsgerichte therapie

Graag neem ik je mee in de voordelen van ervaringsgerichte therapie in het werken met kinderen en gezinnen!
Als ik praat over ‘ervaringsgerichte therapie’, bedoel ik eigenlijk twee belangrijke dingen:

1. Samenwerken en Echte verbinding:

Hoe goed de therapeut en het kind (of gezin) samenwerken.
Want hoe goed de methodes ook zijn, het werkt pas echt als we er écht zijn en echt verbinding ervaren met elkaar.

2. Doen en beleven

Dit betekent simpelweg dat we dingen gaan doen! Spelen, creatief bezig zijn, bewegen, en allerlei activiteiten en werkvormen tijdens de therapie. Het draait om ervaren en leren door te doen.

Ik neem je even mee in enkele voordelen van ervaringsgerichte therapie

✨ Opbouwen van vertrouwen

Vertrouwen opbouwen is soms best lastig, vooral als een kind of gezin al meer vervelende en moeilijke dingen hebben meegemaakt. Enorm logisch dat er moeiten zijn ontstaan rondom het thema vertrouwen in jezelf en anderen!

Wat we vaak ontdekken, vooral bij kinderen, is dat het veel makkelijker is om contact te maken door gewoon iets te doen. Je kunt praten over ‘wat je doet’ in plaats van te focussen op wat er tussen jullie gebeurt. Terwijl je bezig bent, doe je het eigenlijk samen. En dat kan een hele fijne spanning verlagende manier zijn en eerste stap zijn om weer vertrouwen te krijgen in jezelf en in de ander.

✨ Het ‘probleem’ wordt direct zichtbaar

Het ‘probleem’ wordt direct zichtbaar. Ouders zeggen vaak: “Hé, dit gebeurt precies zoals bij ons thuis!” Ervaringsgerichte werkvormen zorgen ervoor dat het ‘probleem’ direct zichtbaar is. En dat is spannend maar enorm effectief en waardevol voor zowel kinderen als ouders!

Het sluit aan bij de belevinsgwereld van kinderen: 

Met ervaringsgericht werken kunnen kinderen gemakkelijker laten zien wat er van binnen bij hen speelt. Het is alsof ze hun eigen verhaal vertellen zonder veel woorden te gebruiken. Je sluit aan bij de natuurlijke Belevingswereld van het Kind. Tijdens gesprekken geven kinderen geregeld ‘sociaal gewenste’ of ‘aangepaste’ antwoorden, maar in het doen is het veel gemakkelijker om expressie te geven aan spanningen, (onbewuste) gevoelens en emoties.

Ouders worden probleemexperts: 

Voor ouders is het vaak enorm helpend omdat ze zo de therapeut kunnen laten zien, voelen en horen: “Dit is dus het probleem, nu snap je ECHT hoe het voor ons is!” Het helpt ouders vaak ook om het probleem beter te herkennen, anders te leren kijken en direct te oefenen met nieuwe manieren om ermee om te gaan. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Bram waar een vader uit een gezin het zo enorm fijn vond dat ik ‘het probleem’ echt had kunnen voelen, zien en ervaren.

Er ontstaat vertrouwen in verandering!

Dit snelle inzicht geeft vertrouwen. Ouders en kinderen zien dat ze samen iets kunnen doen aan het probleem. Het is als een eerste stapje op weg naar verandering, en het blijft echt bijzonder dat dit zo snel kan gebeuren!

✨ Het biedt allerlei kansen voor nieuwe en corrigerende ervaringen:

In veel gevallen hebben kinderen en gezinnen te maken gehad met allerlei nare dingen, waardoor hun hersenen als het ware zijn ‘geprogrammeerd’ om altijd het ergste te verwachten of zelfs steeds hetzelfde te herhalen.

Diep van binnen kunnen deze patronen ervoor zorgen dat je jezelf niet zo goed vindt en dat je moeite hebt met anderen vertrouwen. En als er dan problemen ontstaan bij een kind of iemand in het gezin, veranderen de manieren waarop iedereen met elkaar omgaat. Dat kan zorgen voor misverstanden, machteloosheid, stress, en gedoe met het beheersen van gevoelens

Doorbreken niet helpende patronen

 Ervaringsgerichte gezinstherapie biedt een krachtig middel om deze negatieve patronen te doorbreken en een verandering teweeg te brengen. Het opent de deur naar nieuwe ervaringen en nieuwe verhalen. Het helpt je om opnieuw te beginnen met hoe je over jezelf denkt en om weer vertrouwen te hebben in jezelf en anderen.

Tijdens deze therapeutische benadering worden bewust nieuwe, positieve ervaringen gecreëerd. Kinderen en gezinsleden hebben de kans om succesvolle interacties te ervaren, om samen plezier te hebben, en om emotionele connecties te herstellen. Deze positieve ervaringen worden krachtige tegengiften voor de eerder gevormde negatieve verbindingen.

Verhaal uit de praktijk: 

Het is prachtig om te zien hoe gezinsleden elkaar weer begrijpen, graag samen zijn, en plezier hebben. Gezinnen die deze therapie proberen zeggen vaak: “Wow, het was echt een eyeopener dat we samen weer plezier kunnen hebben!” Benieuwd naar een écht verhaal uit de praktijk? Lees dan dit blog waarin je ontdekt hoe een moeder en zoon samen nieuwe positieve dingen beleven.

✨ Het stimuleert de aanmaak van gelukshormonen

Ervaringsgerichte werkvormen bevorderen de aanmaak van verschillende gelukshormonen, zoals dopamine, oxytocine en endorfine. Vaak maken kinderen en ouders door stress en trauma onvoldoende van deze hormonen aan. En juist deze gelukshormonen verminderen stress en pijn, vergemakkelijken de integratie van nieuwe leerervaringen en bevorderen zelfvertrouwen.

Ervaringsgerichte therapie draagt bij aan de aanmaak van deze gelukshormonen. Hierdoor verminderen stress en pijn, neemt zelfvertrouwen toe, en worden positieve emoties gestimuleerd.

✨ Weten wat je moet doen is goed, ervaren hoe je dit doet is essentieel!

Ouders zeggen weleens: “Mijn kind en wijzelf weten wat we moeten doen, maar toch lukt het ons niet. Zo enorm logisch, want een belangrijk uitgangspunt van ervaringsgerichte therapie is: ‘Weten wat je moet doen is goed, maar ervaren hoe je dit doet, is essentieel!'”

In veel gevallen kunnen kinderen precies uitleggen wat er van hen verwacht wordt. Maar waarom lijkt het dan alsof ze het in de praktijk niet altijd toepassen? In dit blog lees je waarom gedragsverandering zo moeilijk is en vooral hoe je begrip, mildheid en zachtheid hierin kunt ontwikkelen.

Sleutel tot verandering

 De sleutel ligt absoluut in het verschil tussen weten en ervaren. Het echte begrip, de diepgaande integratie van kennis, komt voort uit daadwerkelijke ervaring. Kinderen moeten niet alleen weten wat ze moeten doen, maar ook de kans krijgen om dit in verschillende situaties te ervaren. Het is alsof ze niet alleen lezen over fietsen, maar ook echt op de fiets stappen en leren balanceren. En dat is een ander belangrijk uitgangspunt van ervaringsgerichte therapie.

Wil jij als therapeut meer ervaringsgericht werken met kinderen en gezinnen? 

In deze blog heb ik je meegenomen in enkele voordelen van ervaringsgerichte therapie. Het lijkt mij geweldig als alle therapeuten die werken met kinderen en gezinnen deze ervaringsgerichte tools aan hun gereedschapskist kunnen toevoegen!

Wil jij jouw therapeutische gereedschapskist verder uitbreiden, kijk dan eens bij mijn twee effectieve en super praktische methoden: ervaringsgericht werken met kinderen (KIB-methode) en ervaringsgericht werken met gezinnen (GIB-methode). In mijn online trainingen deel ik praktische inzichten, effectieve interventies en bruikbare strategieën die je direct kunt integreren in je werk.

 

Gratis Challenge Gezin IN BEWEGING

Over de auteur

Manon Gervink is psychomotorisch therapeut I systeemtherapeut i.o. en werkt ruim 10 jaar ervaringsgericht met kinderen, jongeren en gezinnen.

Manon Gervink

Ervaringsgericht werken biedt online bijscholingen voor therapeuten die ervaringsgericht willen werken met kinderen en gezinnnen